Kätehügieen professionaalsetes köökides

Õige käte hügieen, st. käte pesemine ja antiseptika teostamine on kõige tõhusam viis erinevate haiguste leviku tõkestamiseks ning enda ja oma ümbruse kaitsmiseks.

Hea kätehügieen on osa kvaliteetsest toidu valmistamisest

Puhtus on pool toidu valmistamise protsessi ning professionaalne köögipuhtus on toiduohutuse lahutamatu osa. Ohutus sõltub süstemaatilistest tavadest ja heast käte hügieenist. Oluline on tööhügieeni praktiseerimine kohe alguses. Toidu käitlemisel tuleb alati järgida head isiklikku hügieeni. Käsi tuleb piisavalt sageli seebiga pesta, kui vaja. Vajadusel võib kanda ka kaitsekindaid, kuid neid tuleb tööfaaside vahetamisel piisavalt sageli ja alati vahetada. Määrdunud kaitsekindad levitavad saastumist ja ohustavad nii töötajate kui klientide turvalisust. Samuti on soovitatav anda klientidele võimalus oma käsi desinfitseerida, näiteks müügileti juures käsi desinfektsioonivahendiga hõõrudes.

Kuidas käsi pesta

Tööle tulles, enne toidu valmistamist ja toidu valmistamise ühelt etapilt teisele liikudes peske käsi vedelseebiga. Samuti peaksite käsi pesema alati, kui need näivad määrdunud, ja alati pärast tualeti kasutamist. Kuivatage pestud käed põhjalikult ühekordse paberrätikuga ja keerake kraan kinni.

Vältige asjatut nina ja näo puudutamist. Samuti peate pärast nina nuuskamist, köhatamist või aevastamist alati käsi pesema. Köhimisel ärge unustage taskurätti või varrukasse köhimist ja kasutage ainult ühekordseid salvrätte.

Käte antiseptika

Pärast pesemist teostage käte antiseptika. Antiseptikum kantakse kuivadele kätele, vajutades antiseptikumi dosaatorit kaks või kolm korda ja antiseptikum hõõrutakse kätesse seni, kuni käed on täielikult kuivanud.

Nahahooldus

Käte korrapärane niisutamine aitab nahka elastsena hoida ja lipiidikihti kaitsta. Pärast pesemist tuleb käsi niisutada, eriti kui neid on vaja sageli pesta või kui nahk on juba kuiv. Terve nahk ja terved küünenahad soodustavad ka head hügieeni.

Laadige alla juhised isiklikuks hügieeniks professionaalsetes köökides:

Kätehügieeni juhend restoranidele 2020 Kiilto Pro