Kuidas desinfitseerida viiruseid toiduainetööstuses

Hoolikas hoolduspuhastus on oluline ka ohutuse tagamiseks

Üldiselt on alkoholi, peräädikhappe ja hüpokloriti baasil valmistatud tooted kõige tõhusamad erinevate viiruste, sealhulgas koronaviiruse COVID-19 tapmiseks.

Ruumis, kus on viibinud nakatunud või nakkuse kahtlusegaisik, tuleks põhjalik puhastamine teha nõrgalt leeliselise universaalse puhastusainega, mille järel tuleb teostada desinfitseerimine, pöörates eriti tähelepanu kontaktpindadele. Puhastustarvikutena tuleks kasutada ühekordselt kasutatavaid / lühikese kasutuseaga mikrokiust rätikuid ja moppe. Puhastusjäätmed ja saastunud ühekordselt kasutatavad puhastustarvikud tuleb viivitamata pakendada eraldi prügikotti, mis seotakse kinni ja visatakse segajäätmete konteinerisse

Toiduainetööstuses tuleb lisaks veel puhastada desinfitseerimisainega. Pindadele ja seadmetele sobivad alkoholipõhistest toodetest ETA 700 ja IPA 300 ning pereäädikhappepõhised desinfitseerimisainetest F 263 Airol Foam ja F 268 Airol S. Koroonaviiruse vastu on tõhusad ka hüpokloritil põhinevad F 261 Chlorite-Forte, F 10 Hype, F 15 Hite ja F 18 Trio. Kloori sisaldavate toodete soovitatav doseering on 1000 ppm ja peräädikhapet sisaldavate toodete puhul 500 ppm toimeainet. Kiilto tootearendusjuht Kimmo Nurmi juhendab teid tooteid kasutama sõltuvalt meetodist ja rakendusest ning pöörama tähelepanu õigele doseerimisele, nende kohta lisateavet leiate toodete enda lehtedelt.

Puhastamise ajal tuleks tähelepanu pöörata enda kaitsele. Kaitsekinnaste eemaldamisel on oluline mitte puudutada kasutatavate kaitsekinnaste väliskülge. Pärast kaitsekinnaste eemaldamist tuleb käsi hoolikalt pesta sooja vee ja seebiga, näiteks Erisan Soap. Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) soovitab kasutada ka etanoolil põhinevat antiseptikumi. Tõhusate käte antiseptikumide hulka kuuluvad Erisa Käsihuuhde, Käsidesi ja Erisan Etasept.

Ajakohase teabe leiate Terviseameti veebilehelt.

Tööjuhised: Desinfitseerimine koroonaviiruse vastu toiduainetööstuses