Näpunäited toidu ohutuks müümiseks

Kuidas tagada ohutu toidu kaasamüükj ja koju toimetamine.

Toidu kaasamüük restoranidest ja koju toimetamine on viimasel ajal muutunud üha populaarsemaks, eelkõige koroonaviiruse leviku takistamiseks kehtestatud piirangute tulemusel. Toidu ohutuks kaasamüügiks tuleb erilist tähelepanu pöörata tarneahela neile punktidele, kus viiruste levik on võimalik.

Takeaway sales and home deliveries are subject to the same precautions as all other interpersonal encounters regarding the coronavirus – that is, staff should be instructed to stay at home if they have even mild symptoms. It is also a good idea to remind customers to come to collect meals only if they do not have any symptoms.

Head isiklikku hügieeni on oluline toidu ja toidutellimuste menetlemisel alati meeles pidada. Käsi tuleb piisavalt tihti pesta seebiga ja teostada käte antiseptikat (nt Erisan seep, Erisan Etasept, Erisan Käsihuuhde). Samuti on soovitatav pakkuda võimalust teostada hügieenilist käte antiseptikat ruumi sisenevatel külastajatel. Tervislik nahk on parim kaitse viiruste vastu. Käte niisutamine kätekreemiga aitab nahka tervena hoida ja haigustekitajate vastu võidelda (nt Erisan Hydra kreem). Võib kasutada ka kaitsekindaid, kuid neid tuleb vahetada piisavalt tihti ja alati, kui liigute ühest tööetapist teise. Saastunud kaitsekindad levitavad baktereid ja seavad ohtu töötajad ja klientid.

Puhastamine tagab ohutuse

Soovitatakse kasutada kaardimakseid ja muid makseviise, mis vähendavad sularaha ja kaardiseadme puudutamise vajadust. Ruume puhastatakse tavapäraselt, pöörates erilist tähelepanu hügieenile. Professionaalsete köökide täpsemad puhastusjuhised leiate paremas veerus oleva lingi taga.

Põhipuhastamiseks kasutage nõrgalt aluselist puhastusainet (nt Kiilto Forte, Kiilto Plusclean) või mõnda muud puhastus- või desinfitseerimisainet, mida tavapuhastamiseks kasutatakse (nt Kiilto Antibact). Puhastage alati puhtast ruumist kõige mustemasse. Puhastamisel tuleb erilist tähelepanu pöörata koridori pindadele (teenindusloendur, kaardiseadmed jne) ja kõigile sageli puudutatavatele pindadele, nagu ukse käepidemed, lauaplaadid ja valgustuslülitid. Vajadusel kasutage desinfitseerimisainet. Klientide ja töötajate ruumid tuleb puhastada vastavate puhastustarvikute abil ja pärast ruumi puhastamist ka puhastustarvikud hoolikalt puhastada.

Kui ruumides on viibinud COVID-19-ga nakatunud või nakatumises kahtlustatav isik, tuleb ruumid enne taaskasutamisele võttu põhjalikult puhastada. Puhastamine toimub tavalisel viisil, kasutades nõrgalt aluselist puhastusainet või muud kasutatavat puhastus- või desinfitseerimisainet. Pärast puhastamist tuleb desinfitseerida ka kontaktpinnad ja sanitaarruumid. Kõige tõhusamad koroonaviiruse vastased desinfitseerimisained on hüpokloritil põhinevad ained nagu Kiilto Hypo Dip. Muude tõhusate desinfitseerimisainete hulka kuuluvad Kiilto Pluschlor, Kiilto Desichlor ja Kiilto Easydes Spray.

Mida tuleks kojuveol arvestada

Sama reegel, mis teistelgi, kehtib kojukandepersonali puhul – see tähendab, et nad peavad kodus püsima, kui neil on koronaviiruse kergeid sümptomeid. Kui restorani oma töötajad viivad läbi toidu kojuvedu, tuleb neid juhendada hea hügieeni osas ja see peab olema võimaldatud.

Transpordikastid, makseterminalid jms tuleb hoida puhtana ja vajadusel desinfitseerida. Kasutusvalmis tooteid on lihtne kaasas kanda, selleks sobivad hästi sellised puhastusained nagu Kiilto Superquick Spurt ning desinfitseerimisaine Kiilto Easydes Spray. Valmis kasutuslahused võimaldavad puhastada ka väljaspool ruume.

Kojuveo puhul tuleks eelistada ka maksemeetodeid, mis minimeerivad toimuva suhtluse. Kui tellimuse eest on juba ette makstud, saab suhtlemist minimeerida, jättes tellimuse ukse taha kontaktivabalt.